Judith goes Greece

Al ruim 2 jaar werkt Judith van Ekris in Griekenland, in de hoofdstad Athene. Op deze pagina vertelt Judith iets over Griekenland en het werk wat ze daar mag doen. Wilt u Judith ondersteunen in het werk wat ze doet? Meer informatie kunt u vinden op haar website: www.judithgoesgreece.nl.

Griekenland is een land met veel problemen. Eerst was er de economische crisis, die ongeveer in 2010 begon. Griekenland is heel hard aangepakt door de Europese Unie. Men zegt dat de situatie langzaam verbetert. Maar in het dagelijks leven hier, zie je daar nauwelijks iets van. Veel winkels zijn gesloten, er is een een heel hoge werkloosheid. Ook is er een sterke vergrijzing , omdat de jongeren wegtrekken. Zij zien geen toekomst in dit land. Een enorme groep ouderen, waarvan de pensioenen gekelderd zijn tot een  bedrag van soms nog 300 euro per maand… Kortom kommer en kwel!

Daar bovenop kwam in 2015 de vluchtelingencrisis. Duizenden mensen vanuit Syrië, Irak, Afghanistan, Irak en een aantal Afrikaanse landen kwamen naar de  Griekse eilanden en vervolgens naar het vasteland. De grenzen van Europa gingen dicht en zo’n 60.000 vluchtelingen zitten vast in dit land. Daar komt bij dat de Griekse regering niet in staat is om dit probleem op een  adequate manier op te lossen. Natuurlijk zijn er ook Grieken met wie het wel goed gaat, als je een baan hebt en je bedrijf blijft overeind, is er niet zoveel aan de hand. Er is ook hier een tweedeling in de maatschappij. Een rijke bovenlaag, een arme onderlaag. En een middenklasse die het hoofd nauwelijks boven water kan houden. Dat is in het kort de situatie waarin ik bezig ben. Ik probeer zoveel mogelijk daar te helpen waar het echt nodig is. Vluchtelingen, armen, daklozen, mijn hart gaat uit naar alle mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven. Voor wie leven overleven is en elke dag  een strijd om het bestaan. Zoals jullie weten heeft wijkgemeente 1 mij uitgezonden als ‘zendingswerker/ hulpverlener.’ Ik ben in Athene een soort ‘zzp’er,’ ik ben vrij om mijn eigen projecten te kiezen.

Vier dagen per week werk ik als social worker in het vluchtelingencentrum van het Leger des Heils. Ook ben ik betrokken bij eetprojecten voor armen en daklozen in een 2-tal kerken. Daarnaast help ik degenen die op mijn pad komen tijdens mijn werkzaamheden. Dat kan iemand in mijn straat zijn of een dakloze in mijn buurt, een vluchtelingenfamilie die een speciale nood heeft,  waarin het  LdH niet kan voorzien of iemand uit mijn kerk die financieel aan de grond zit, of een dakloze van wie  de identiteitskaart gestolen is. Zomaar wat voorbeelden van dingen die ik doe.

Er worden heel veel baby’s geboren in de gezinnen van de vluchtelingen. Vanuit NL worden er momenteel pakketten naar mij gestuurd met babykleertjes, dekentjes, speelgoedjes, waar ik hier veel gezinnen blij mee kan maken. Recent ga ik elke week een paar dagen naar Mandra, een dorp, ongeveer 30 km ten westen van Athene, dat op 15 november getroffen is door een enorme modderstroom, een soort kleine tsunami, waarbij al 21 mensen zijn omgekomen. We gaan met een team ondergelopen kelders uitruimen en leegscheppen , zwaar werk want het is niet alleen water maar ook een laag zware roodbruine klei! We zijn dankbaar dat we kunnen helpen en de mensen zijn blij met onze hulp. We proberen door onze aanwezigheid de mensen een beetje hoop te geven en hen iets van Gods liefde te laten zien.

Kijk maar eens op Facebook of mijn blog, daar schrijf ik er over en kun je foto’s zien. Wil je meer weten?
Stuur me een mail, of een appje. Mijn wekelijkse blog staat op www.judithgoesgreece.nl
Wil je me eens komen opzoeken? Hartelijk welkom!

Judith van Ekris

Wilt u Judith ondersteunen dan kun u (periodiek of éénmalig) een gift overmaken via het onderstaande rekeningnummer:
NL 39 RABO 0368 7573 66, t.n.v. Zendingscommissie Hervormde Gemeente Werkendam, wijk 1 o.v.v. Judithgoesgreece. Wil je een specifiek doel steunen vermeld dat dan ook! Bijvoorbeeld: Algemeen, Broodjesproject, Blij naar schoolproject, Sokkenproject, Welkom babyproject.