Alpha cursus

Alpha-Cursus

 
“Ik geloofde in God, maar deed er niet veel mee. Ik bezocht geen kerk of zo. Een vriendin nodigde me in januari uit voor de Alpha-cursus. Mijn eerste indruk was: Wat zijn deze mensen super hartelijk! Ik voelde me welkom en er was oprechte interesse. Geen “gepush”, alles in vrijheid en met respect voor elkaars mening. Eén uitspraak in mijn groepje is me steeds bijgebleven: ‘Jezus klopt aan de deur van je hart en het is aan jou om open te doen. Hij zet zijn voet er niet tussen en dwingt of forceert niets.’ Die gedachte vond ik zó mooi. Het straalt liefde en rust uit. Ik ben blij dat ik de Alpha-cursus heb gedaan, het heeft me nieuwe inzichten gegeven en een “geloofsboost”.
 
Zomaar een reactie van één van de vele deelnemers aan een Alpha-Cursus in Nederland.
 
In september 2013 zijn wij in Werkendam van start gegaan met een nieuwe cursus. Tien weken en een weekend lang komen we op een nader af te spreken avond bij elkaar om te genieten van een heerlijke maaltijd en daarna op een ongedwongen en laagdrempelige manier over het christelijke geloof te praten.

We hebben met elkaar een fijne periode mogen afsluiten tijdens de slotavond op 29 november 2013. We hebben open en eerlijk met elkaar gesproken en we merkten, dat God in ons midden was met Zijn Heilige Geest.

Misschien vind jij/vindt u het jammer, dat u er niet bij was. Maar hopelijk start er in september 2014 weer een cursus. Heb jij/heeft u daar belangstelling voor, mail dan naar margotbraal@kunstinkleur.nl. Je komt dan op de wachtlijst en wij informeren in de loop van het jaar of je nog belangstelling hebt.

Op de site www.alpha-cursus.nl kun je al heel veel informatie vinden.

 

De Alpha-cursus

Waar leef ik eigenlijk voor? Wie is Jezus? En wat heeft Hij met ons leven te maken? Als u met dit soort vragen rondloopt, kan de Alpha-cursus iets voor u zijn.
Sinds 2004 wordt er in onze gemeente 1 à 2 maal per jaar (afhankelijk van deelname) een Alpha-cursus gegeven. De Alpha-cursus biedt iedereen de mogelijkheid om uit te zoeken wat het christelijk geloof inhoudt. De bijeenkomsten beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Daarna volgt een inleiding op het thema en aansluitend is er gelegenheid om in kleine groepen na te praten en vragen te stellen.
Wat houdt de Alpha-cursus in?

De Alpha-cursus is ontstaan in een kerk in Londen. Inmiddels hebben meer dan zeven miljoen mensen in meer dan 140 landen de cursus gevolgd. Overal reageren mensen enthousiast.

De cursus duurt 10 weken: één avond in de week plus een zaterdag of een weekend. Dit is afhankelijk van de wensen van de deelnemers. Het is mogelijk om de eerste avond te komen kijken of de cursus iets voor u is.

Wat komt er aan de orde?

* Wat is bidden en hoe doe je dat?
* Bijbellezen: waarom en hoe?
* Hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof?
* Waarom stierf Jezus aan het kruis?
* Hoe zit het met de kerk?
* Wie is de Heilige Geest?
* Hoe leidt God ons leven?

Voor wie is het?

De Alpha-cursus is toegankelijk voor iedereen, van elke leeftijd. Bijvoorbeeld voor mensen
* die meer willen weten van het christelijk geloof
* die pas christen zijn geworden
* die de ‘basics’ van hun geloof (nog) eens willen doordenken

Wat kost het?

De Alpha-cursus is gratis. Voor de maaltijden en het weekend wordt een bijdrage gevraagd.

Waar en wanneer is het?

Bij voldoende deelnemers in september a.s.  Wanneer u besluit zich op te geven voor de Alpha-cursus, krijgt u hier verder bericht over. Dit kan via margotbraal@kunstinkleur.nl. Folders liggen ook in de beide kerken op de informatietafels.

Schroom niet, we zien uit naar uw/jouw komst!

Vriendelijke groet van het Alpha-team te Werkendam

 

 

Reacties van “oud-cursisten op eerder gehouden Alpha-cursussen

Dit vraag- en antwoordgesprek hebben twee cursisten (Jan Willem van Wijngaarden en Petra Visser) op een afsluitingsavond gehouden. 

Petra: Waar kende je de Alpha-Cursus van?
Jan Willem: Ik kende het niet, zelfs nooit van gehoord. Kende jij het wel dan?

Vraag: Hoe ben je er bij gekomen?
Antwoord: Amanda stond ineens voor mij en vertelde over een Alpha-Cursus. Ik wist helemaal niet waar ze het over had. Uitgelegd hebbende, had ik niet echt het idee dat het wat voor mij zou zijn. Ik dacht in eerste instantie aan een cursus voor zorg of het bijstaan van zieke mensen. Na nog contact met Amanda’s nicht te hebben gehad, had ik zoiets van “ik ga en zie wel”.

Vraag: Vond je het eng, de eerste avond, je weet niet waar je terecht komt, je kent niemand?
Antwoord: Eng, wat is eng. Laat ik wel zeggen dat ik best gespannen was, je weet van niets. Ik was ook niet naar de slotavond van de vorige groep geweest.

Vraag: Hoe verliep voor jou die eerste avond? Het eten, het boekje, het zingen, kennismakingsrondje, de groepjes, enz.?
Antwoord: Ik was helemaal blanco dus liet het allemaal maar over mij heen komen. Bij het eten had ik in eerste instantie zoiets van “wat is dat dan”. Krijg je zeker een maaltijd ala ‘Gaarkeuken’. Nou dat pakte wel anders uit. Ik heb dingen op die ik nog nooit gegeten had. Toen ik het boekje zag dacht ik “oooh we moeten allemaal dingen uit ons hoofd gaan leren zeker”. Ook dat bleek niet het geval. Het zingen, “NIETS voor mij dacht ik”, een map en wat gaan we dan krijgen, zeker van die blije liedjes, nou er staan wel blije liedjes in maar ik moet zeggen, het deed mij aan de basisschool denken, daar zongen we ook veel van die liedjes. Zeker die eerste avond weet je niet goed wat je moet doen, zachtjes mee zitten zingen, lekker zenuwachtig.
Het kennismaken vond ik wel grappig. Je kent wel veel mensen van gezicht maar weet de namen er niet bij, je hoorde gelijk wat de motivatie was om de cursus te gaan doen en wat de verwachtingen er van waren.
Daarna kregen we het inleidend gesprek. Gewoon luisteren en we zien wel wat er gebeurt en wat er van je verwacht wordt.
Na het praatje de indeling van de groepjes. Dat vind ik trouwens wel heel speciaal. De groep wordt opgesplitst in groepen van ongeveer zes personen en dan ga je apart verder praten over het onderwerp van de avond. Leuk is dan om te zien dat je dan toch een sfeer krijgt waar iedereen op een gegeven moment zijn of haar dingen kan vertellen. Er wordt dan ook heel serieus op gereageerd. Het is gelukkig niet zo dat het MOET. Er vormt zich vanzelf een gesprek waar een ieder zich in kan mengen. Het fijne is en dat ga je verder in de cursus merken; is de ongedwongen sfeer. Zeker na het weekend merk je dat de onderlinge verhoudingen veranderen ( op het weekend komen we later nog terug). Iedereen leert elkaar steeds beter kennen. In het begin ben je misschien nog wel eens bang iets verkeerd te zeggen maar hoe verder je in de cursus komt hoe meer je met elkaar kan delen en kan bespreken. Het gaat ook steeds meer leven. Je gaat er meer en meer over nadenken. Ik las een avond van te voren meestal het te behandelen hoofdstuk door, nam er de bijbel bij en zocht de referentiesop en dat was voor mij een fijne voorbereiding op de avond erna. Voor mij was dat fijn, maar ik denk dat er ook mensen waren die dat niet deden en zoiets hadden van ik zie wel. Daar wordt niets over gezegd, een ieder mag het op zijn of haar manier doen.

Vraag: Het weekend is voor veel mensen een van de hoogte punten van de Alpha-Cursus, hoe heb jij dit ervaren?
Antwoord: Omdat dit weer iets is wat ik nog nooit eerder had gedaan, wist ik ook niet wat ik hier van moesten gaan verwachten. Aangezien het halverwege de cursus is ken je elkaar al een beetje en heb je al vernomen dat het onderwerp van het weekend ‘de Heilige geest’ is. Niet het gemakkelijkste onderwerp en ik zag er best tegenop. Bij ons was het weekend opgedeeld in de vrijdagavond en de zaterdag. We moesten naar een boerderij in de Biesbosch en gingen vrijdagavond naar huis en zaterdagmorgen weer terug. Vrijdagavond begon met een uitleg over het onderwerp gevolgd door een spel, (waar niets aan was met Corrie en Magda als team genoten, oo wat hebben wel een lol gehad zeg). Zaterdagmorgen weer naar de Biesbosch gereden, lekker ontbeten en daarna de uitleg van de volgende twee hoofdstukken over de Heilige Geest. Heel interessant, leerzaam, maar soms ook moeilijk omdat het niet een tastbaar iets is.
Voor mij persoonlijk was dit het hoogtepunt van de cursus, vooral omdat ik hier mensen op een hele andere manier heb leren kennen. Ook al zitten we qua gedachtegang niet op dezelfde lijn, vind ik het zo mooi dat er dan toch het gesprek kan zijn. De zaterdagmiddag, tijdens het wandelen, was voor mij helemaal speciaal omdat ik toen verschillende hele fijne gesprekken heb gehad die heel veel losgemaakt hebben. Ik zal geen namen noemen maar ben de desbetreffende mensen daar nog steeds dankbaar voor.

Vraag: Je mag de Alpha-Cursus in één woord omschrijven, welk woord is dat? En waarom?
Antwoord:  Openheid en waarom. Voor mij is het openheid, sowieso het bekender worden met de Bijbel en het Woord. Het open gesprek dat gevoerd wordt. De openheid van de mensen. Er is voor een ieder de mogelijkheid om zijn of haar mening / ervaring te delen met wildvreemden. Openheid en misschien dan opening naar nog meer willen leren. Dat is ook de reden waarom ikzelf doorga met de vervolg cursus.
————————————————————————————————-

Ik had het wel eens over het geloof met mijn schoonzusje Petra, niet zo vaak want je praat er eigenlijk niet zo snel over met iemand. Maar Petra zei: “Ik ga de Alfa-Cursus doen, ken jij dat?” Nee, dat kende ik niet. Toen vertelde ze dat je op een gezellige manier met mensen, over het geloof gaat praten en hoe jij of zij er over denken en dat je er van anderen ook kan leren en horen hoe zei het geloof ervaren. Ik had wel interesse, want hoe ik geloofde was best wel “zwart-wit”.
Ik vond het geloof ook wel eng en dacht dat ik het echt niet goed deed en erg fout was.
Maar, wat was de Alfa-Cursus goed voor mij. Ik heb er zoveel geleerd. Ik ben niet meer bang voor het geloof, het is juist mooi om te geloven en ik heb nu vooral zoiets van “Nee, God heeft geen kwade bedoelingen met mij, Hij wil me juist de weg wijzen en laten zien hoe mooi het leven met geloof kan zijn en hoe fijn. En vooral dat je er totaal niet bang voor hoeft te zijn maar dat het juist zo GEWELDIG is om een geloof te hebben in God, dat je mag weten dat Hij er altijd voor je is, ook al maak je nog altijd je fouten. En als je weer twijfelt dat je altijd mag bidden. Het was voor mij echt een hele leerzame cursus.
Ik weet nog de eerste keer dat er werd gezegd “eten en zingen met z’n allen”. Nou dacht ik, dat hoeft niet zo van mij hoor. Maar zo krijg je wel een hechte band met de andere mensen die ook de cursus doen en zo na de eerste en tweede keer even wennen zie je dat het erg fijn en gezellig is om zo met eten en zingen te starten.
Ook zijn we nog een “weekendje” met z’n allen weggeweest, dan praat je over de Heilige Geest, dat was een heel fijn en mooi weekend en o zo gezellig.
Al met al had ik nooit gedacht dat het iets voor mij zou zijn. Maar wat heb ik er veel van geleerd. Het is zo geweldig fijn om een geloof te hebben dat echt heel mooi kan zijn.

Inge Visser
(30 jaar)

Print Friendly, PDF & Email